Na ovim našim prostorima postoji mnogo nogometnih klubova. Neki su osnovani malo ranije, drugi malo kasnije. Jedni imaju puno svojih pristaša, drugi ih imaju manje…Tako je to svuda u svijetu, pa i kod nas. Tradicija je nešto što živi vječno, što se prepričava i prenosi sa koljena na koljeno.

Svi ili gotovo svi klubovi sa naših prostora prilagođavali su se vremenu u kome su djelovali. Mjenjali su imena, grbove, predznake ovisno o režimu koji je u datom momentu vladao. Preko noći su se šahovnice pretakale u zvijezde i obratno, a nacionalni klubovi su preko noći postajali višenacionalni i narodni.

Jedan jedini koji nije popustio režimu i vlastima je HŠK Zrinjski. Dužnosnici Zrinjskog po cijenu svega, pa i svojih života nisu se htjeli odreći svoga imena, grba i predznaka, i rezultat tog otpora je nasilno gašenje kluba i njegovo spremanje u povijest. Klub za ta vremena star punih 40. godina silom je ugašen, a njegovi dužnosnici i igrači su proganjani od strane tadašnjeg režima.

Dug vremenski period od 1945, pa sve do 1992 HŠK Zrinjski je bio u ilegali, i tek je dolaskom višestranačja ponovo ugledao svjetlo dana slobodan na zemlji svojih predaka. HŠK Zrinjski je jedini klub koji se nikada nije odrekao svog identiteta, svog nacionalnog predznaka i svog svetog grba. Svi ostali su su preživjeli i opstali zahvaljujući ekstremnim transformacijama i promjenama.

HŠK Zrinjski je najstariji klub na ovim prostorima i to mu niko ne može osporiti, kao i njegovu dosljednost prema identitetu naroda koji ga je osnovao. Danas je HŠK Zrinjski moderan europski klub koji je godinama u vrhu domaćeg nogometa. Zrinjski je klub koji ima sređenu infrastrukturu, omladinsku školu i što je najvažnije ima svoje vjerne navijače koji su uz njega bez obzira na kojem dijelu svijeta nastupaju Plemići.

Priča započeta 1905 godine traje i trajat će još dugo, i živjeti će dok Neretva teče.