Priča koja traje 110 godina i trajat će dok Neretva teče

Na ovim našim prostorima postoji mnogo nogometnih klubova. Neki su osnovani malo ranije, drugi malo kasnije. Jedni imaju puno svojih pristaša, drugi ih imaju manje…Tako je to svuda u svijetu, pa i kod nas. Tradicija je nešto što živi vječno, što se prepričava i prenosi sa koljena na koljeno.

Svi ili gotovo svi klubovi sa naših prostora prilagođavali su se vremenu u kome su djelovali. Mjenjali su imena, grbove, predznake ovisno o režimu koji je u datom momentu vladao. Preko noći su se šahovnice pretakale u zvijezde i obratno, a nacionalni klubovi su preko noći postajali višenacionalni i narodni.

Jedan jedini koji nije popustio režimu i vlastima je HŠK Zrinjski. Dužnosnici Zrinjskog po cijenu svega, pa i svojih života nisu se htjeli odreći svoga imena, grba i predznaka, i rezultat tog otpora je nasilno gašenje kluba i njegovo spremanje u povijest. Klub za ta vremena star punih 40. godina silom je ugašen, a njegovi dužnosnici i igrači su proganjani od strane tadašnjeg režima.

Dug vremenski period od 1945, pa sve do 1992 HŠK Zrinjski je bio u ilegali, i tek je dolaskom višestranačja ponovo ugledao svjetlo dana slobodan na zemlji svojih predaka. HŠK Zrinjski je jedini klub koji se nikada nije odrekao svog identiteta, svog nacionalnog predznaka i svog svetog grba. Svi ostali su su preživjeli i opstali zahvaljujući ekstremnim transformacijama i promjenama.

HŠK Zrinjski je najstariji klub na ovim prostorima i to mu niko ne može osporiti, kao i njegovu dosljednost prema identitetu naroda koji ga je osnovao. Danas je HŠK Zrinjski moderan europski klub koji je godinama u vrhu domaćeg nogometa. Zrinjski je klub koji ima sređenu infrastrukturu, omladinsku školu i što je najvažnije ima svoje vjerne navijače koji su uz njega bez obzira na kojem dijelu svijeta nastupaju Plemići.

Priča započeta 1905 godine traje i trajat će još dugo, i živjeti će dok Neretva teče.