Golgeteri Zrinjskog: Hrvić, Terkeš i Bilbija

HŠK Zrinjski je klub duge i zanimljive tradicije. Tijekom godina boje kluba branili su različiti nogometaši, od kojih su pojedini svojim inspirativnim nastupima ostali trajno upisani u kronologiju mostarskog nogometa.

Prvo ćemo se osvrnuti na kup utakmice iz sada već daleke 2002. godine. Rudar iz Kaknja u prvoj utakmici osmine finala nogometnog kupa BiH svladao je HŠK Zrinjski rezultatom 5:0. Malo tko se tomu nadao.

Ohrabreni rezultatom iz prve utakmice „rudari“ su najavljivali pobjedu i u uzvratnom susretu koji se 4. prosinca 2002. godine igrao u Mostaru. Tim više jer je Disciplinska komisija NS BiH izrekla kaznu od tri utakmice igranja bez nazočnosti gledatelja na stadionu pod Bijelim Brijegom.

I uistinu, Zrinjski se u tom trenutku nalazio u nezavidnom položaju. Trebao je u uzvratnom susretu nadoknaditi pet zgoditaka razlike, a da pri tomu nije mogao računati na pomoć s tribina. To je ujedno bila i prva zabilježena utakmica Zrinjskog u kojoj nije mogao računati na podršku svojih vjernih navijača.

I u cijeloj toj situaciji koja nije pružala ni minimum razloga za optimizam Zrinjski je pokazao svoju snagu. Vrijedilo bi doznati što je tadašnji trener Stjepan Čordaš u motivacijskom smislu rekao svojim igračima prije izlaska na teren.

Jer Zrinjski je u toj utakmici pobijedio Rudar s rezultatom 8:0. Za spomenuti prolaz u četvrtfinale kupa zaslužna je bila kompletna momčad Zrinjskog, a posebice raspoloženi Želimir Terkeš koji je na toj utakmici postigao četiri zgoditka. Preostala četiri pogotka dali su Marenzzi, Ivanković, Lizde i Zovko.

Premda je nad Rudarom ostvarena visoka pobjeda nije i najveća zabilježena. Zrinjevci su znali protivnike pobjeđivati i dvocifrenim rezultatom, ali o tomu nekom drugom prigodom.

Prije Terkeša, u dosta sličnoj utakmici to je uspjelo Haldunu Hrviću zvanom Leo. Naime, u nedjelju 23. studenog 1941. trebala se u Mostaru odigrati prvenstvena utakmica između HŠK Zrinjski i zagrebačkog Građanskog. Utakmica je danima najavljivana pa je Plemiće neugodno iznenadila vijest kada su Purgeri u zadnji čas otkazali svoj dolazak.

Kako je utakmica izazvala veliko zanimanje u cijeloj Hercegovini i kako se u Mostaru očekivao rekordan broj gledatelja uprava HŠK Zrinjski uspjela je dogovoriti prijateljsku utakmicu s MOŠK Jedinstvo.

Tada je uz Zrinjski samo MOŠK Jedinstvo egzistiralo u gradu. Utakmica je odigrana, Zrinjski je pred velikim brojem gledatelja slavio rezultatom 8:1, a četiri zgoditka postignuta su od strane nogometnog genijalca Halduna Hrvića.

Pored Hrvića u spomenutoj utakmici istaknuo se Novak kao strijelac tri zgoditka te svojom igrom Brajković. Osmi zgoditak realizirao je Hadžiomerović iz jedanaesterca.

U novije vrijeme kao četverostruki strijelac u povijesne anale kluba upisao se Nemanja Bilbija. Bilbija je vlasnik još nekih klupskih rekorda, ali ovaj mu je vjerojatno najdraži. Na utakmici odigranoj 29. kolovoza 2018. godine protiv Zvijezde 09 slavio je Zrinjski rezultatom 5:2, a osim četiri Nemanjina zgoditka u listu strijelaca upisao se i Bekrić.

Premda su spomenuti igrači postavili ljestvicu vrlo visoko nadamo se skorom, nekom novom golgeterskom iskoraku.

povijest.plemici@gmail.com